Bel voor een gratis intake
088 - 374 79 02 info@cbvn.nl

Veelgestelde vragen

Het CBvN geeft antwoord op uw vragen

Bij het Centraal Bureau voor Naamswijziging beantwoorden we al uw vragen

Het is begrijpelijk dat een naamswijziging veel vragen met zich mee brengt. Hier proberen we alvast uw meest dringende vragen te beantwoorden.

Kan ik zelf mijn achternaam wijzigen?
U kunt zelf de procedure starten om uw achternaam te wijzigen. U dient ten alle tijden in het bezit te zijn van een Nederlands geregistreerde geboorteakte.

In alle gevallen is het aan te raden om juridische bijstand in te schakelen. De juristen van het CBvN helpen u bij de aanvraag van de naamswijziging. Zij schrijven de juridische onderbouwing en zorgen ervoor dat u voldoet uit de eisen die de wet stelt.

Wilt u uw achternaam wijzigen?
Bel ons en bespreek vrijblijvend uw verzoek met een van onze juristen: 088 – 374 79 02.

Waarom zou ik rechtsbijstand willen bij het wijzigen van mijn achternaam?
Het is verstandig rechtsbijstand te nemen bij het wijzigen van uw achternaam, omdat de procedure tot in de detail goed moet verlopen. Denk aan het selecteren van de juiste procedure, het zenden van de juiste bijlagen en een correcte motivatieopstellen. Indien dit niet goed gebeurt loopt u het risico dat u alle kosten, tijd en moeite voor niets heeft gedaan.
Wanneer kan ik mijn achternaam wijzigen?
U kunt uw achternaam wijzigen indien u een zwaarwegend belang heeft bij de wijziging. Dit belang moet groter zijn dan een algemeen maatschappelijk belang. Eventuele redenen om uw achternaam te wijzigen zijn:
a. De achternaam kan gewijzigd worden in de achternaam van één van uw ouders.
b. De achternaam is verkeerd overgenomen uit een andere taal. De achternaam is verkeerd gespeld.
c. De achternaam is bespottelijk en u ondervindt hier veel overlast van.
d. De achternaam past niet bij het geloof wat een persoon aanhangt.
e. U ondervindt erge hinder van uw achternaam bij bijvoorbeeld sollicitaties.
f. De achternaam kan gewijzigd worden naar een moderne Nederlandse achternaam indien dit een ‘oude’ Friese achternaam betreft.
g. Een niet klinkende Nederlandse achternaam kan gewijzigd worden wanneer een persoon het Nederlanderschap heeft verkregen.
h. U wenst een tweede naam bij uw achternaam te voegen.

Indien mijn achternaam gewijzigd is, is mijn achternaam dan gewijzigd op al mijn officiële documenten?
Nee, u dient uw ID/paspoort, rijbewijs, diploma’s etc. opnieuw aan te vragen bij de desbetreffende instanties.
Heb ik recht op gesubsidieerde rechtsbijstand bij het wijzigen van mijn achternaam?
U heeft geen recht op gesubsidieerde rechtsbijstand bij het wijzigen van de achternaam, omdat u deze procedure in beginsel zelf kunt starten. Dit is dus anders dan bij het wijzigen van de voornaam.
Indien ik een volwassene ben en ik verander mijn achternaam verandert de achternaam van mijn kind automatisch mee?
Indien u zelf volwassen bent en u wijzigt uw achternaam dan verandert de achternaam van uw meerderjarige kind niet automatisch mee. U dient voor uw kind ook een procedure te starten. Indien u zelf volwassen bent en u wijzigt uw achternaam dan verandert de achternaam van uw minderjarige kind wel mee.
Wat wordt er bedoelt met de verplichte minimale verzorgingstermijn?
De Nederlandse wet- en regelgeving stelt als extra voorwaarde bij het wijzigen van de achternaam van een minderjarig kind dat de persoon wiens achternaam het kind krijgt, dit kind een aantal jaren (of samen met een nieuwe partner) heeft verzorgd. Dit wordt de verplichte verzorgingstermijn genoemd.De verzorgingstermijn is een aaneengesloten periode vanaf het moment waarop het huwelijk is verbroken of vanaf het moment van het officieel verlaten van het gezamenlijke woonadres. Indien een kind ouder dan 12 jaar is, betreft de verzorgingstermijn 3 jaar. Indien een kind jonger dan 12 jaar is, betreft de verzorgingstermijn 5 jaar.
Wat moet ik doen als ik aan de verplichte minimale verzorgingstermijn zit, maar mijn ex-partner weigert mee te werken aan de achternaamwijziging?
Indien de ex-partner weigert mee te werken aan de achternaamwijziging dan zal in beginsel de achternaamwijziging worden afgewezen. Er staan echter enkele opties open:
a. Indien het kind 12 jaar of ouder is moet hij/zij zelf instemmen met de achternaamwijziging.
b. Indien het kind jonger dan 12 jaar is, wordt het verzoek ondanks de bezwaren van de andere ouder toegewezen als: 1) de weigerende ouder onherroepelijk is veroordeeld wegens het plegen van misdrijven tegen het kind of 2) de verzoeker kan aantonen dat de weigerende ouder niet of nauwelijks voor het kind gezorgd heeft. Indien bovenstaande bepalingen niet opgaan moet u door middel van een advocaat de rechtbank om vervangende toestemming vragen.

Indien achternaam gewijzigd is, is mijn achternaam dan gewijzigd op al mijn officiële documenten?
Nee, u dient uw ID/paspoort, rijbewijs, diploma’s etc. opnieuw aan te vragen bij de desbetreffende instanties.
Hoelang duurt de procedure voor het wijzigen van mijn achternaam?
De procedure tot het wijzigen van de achternaam neemt 30 weken in beslag.
Wordt de achternaamwijziging openbaar gemaakt?
De enige die de achternaamwijziging ziet zijn overheidsinstanties.
Een geslaagde achternaamwijziging: wat nu?
Na het toewijzen van het verzoek tot achternaamwijziging zal het ministerie van Veiligheid en Justitie de burgerlijke stand van uw gemeente informeren. De ambtenaar van de burgerlijke stand wijzigt dan de huidige achternaam in de nieuwe, gewenste achternaam op uw geboorteakte.

Gratis intakegesprek

Wilt u uw achternaam wijzigen? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek.

Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder.

088 – 374 79 02

Wist u dat…

cartoon44

  • Een intake altijd gratis is?
  • Een verzoek via CBvN uw kansen vergroot?
  • Wij u altijd verder helpen
  • Wij al meer dan 1000 mensen hebben geholpen?

Neem contact met ons op

Neem contact met ons op indien u uw voornaam, achternaam of beiden wilt wijzigen. Wij zorgen ervoor dat u uw naam kunt wijzigen, zonder dat u zich druk hoeft te maken over de juridische aspecten. Stel gratis uw vraag aan onze juridische intakebalie op: 088 – 374 79 02 (lokaal tarief)

*Verplichte velden. Uw bericht wordt geheel vrijblijvend doorgestuurd naar onze intakebalie. Onze juristen beoordelen uw zaak en nemen altijd contact met u op.

Lees ons privacy statement

Gratis intakegesprek

Wilt u uw voornaam wijzigen? Neem contact met ons op voor een gratis intakegesprek. Bel, App of mail uw vraag en wij helpen u verder. 088 – 374 79 02Openingstijden:

Maandag t/m donderdag: 08.00 tot 20:00 uur
Vrijdag: 08.00 tot 18:00 uur
Zaterdag: 12.00 tot 16:00 uur
Zondag: 12.00 tot 16.00 uur

 

whatsapp-cbvn2 Of WhatsApp gratis uw vraag! Voeg 06 497 706 75 aan uw contacten